Proiectul

MNIR 50

Această pagină a fost creată pentru a marca aniversarea a 50 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului Național de Istorie a României. Am strâns aici documente legate de înființarea muzeului (și vom contianua să publicăm alte mărturii privind activitatea instituției de-a lungul timpului), fotografii de arhivă, afișe ale evenimentelor pe care muzeul le-a organizat sau la care a participat în cei 50 de ani de existență. Nu lipsesc nici informațiile legate de istoria muzeului dar și a clădirii care îl adăpoștește. De asemenea, vă invităm la o călătorie prin 50 de castre de pe frontierele romane din România și la o incursiune virtuală prin colecțiile muzeului, (re)descoperind proiectele noastre on-line.

PROIECTEle

MNIR ON-LINE

Muzeul Național de Istorie a României a dezvoltat în ultimul deceniu o serie de proiecte on-line, menite să faciliteze accesul publicului la minunatele sale colecții și să împărtășească celor interesați experiența specialiștilor noștri.

FRONTIERELE ROMANE DIN ROMÂNIA

50 castre

50 de castre de pe frontierele romane din România este un grupaj care reunește, cu ocazia aniversării de 50 de ani de activitate a MNIR, castre dispuse de-a lungul frontierei dunănere, între Durostorum și vărsarea fluviului în Marea Neagră, de-a lungul liniei alutane (între Hoghiz și confluența cu Dunărea), respectiv de pe teritoriul Munteniei, construite în timpul împăratului Traian.

Documentarea acestora a fost realizată în cadrul Programului Național Limes, care are ca obiectiv includerea fortificațiilor romane din România pe Lista patrimoniului Mondial UNESCO. Castrele selectate fac parte din sectorul sudic, coordonat de MNIR.

Filmul realizat în anul 1972, după inaugurarea oficială din 8 mai, la solicitarea Muzeului de Istorie al Republicii Socialiste România.